Ноябрь, 2014

04ноя10:0010:00Музика - ключ до успіху і розвитку

Показать

Подробнее

Кондоліза Райс вчилася на концертуючого піаніста. Алан Грінспен, колишній голова Федеральної резервної системи США, професійно грав на кларнеті та саксофоні. Геній хедж-фондів, мільярдер Брюс Ковнер брав уроки фортепіано в Джульярдi.
Багаторазові дослідження доводять зв’язок між навчанням музиці та успіхами в навчанні. Але що, здавалося б, пов’язує старанні заняття музикою і надзвичайний успіх в інших сферах?
Цей зв’язок – не випадковість… Це явище виходить за рамки близькості музики і математики. Дивно те, що багато успішних людей говорили, як музика відкриває дорогу до творчого мислення. А їх досвід підказує, що заняття музикою розвивають такаж інші якості: Співпраця. Уміння слухати. Спосіб мислення, який пов’язує різнорідні ідеї. Здатність одночасно концентруватися на сьогодення і майбутнє.
Чи зробить програма в музичній школі з вашої дитини Пола Аллена, мільярдера та співзасновника Корпорації Microsoft (гітара)? Або Вуді Аллена (кларнет)? Напевно, ні. Настільки успішних людей одиниці. Але цікаво те, як ці та інші генії, … аналізують заняття музикою. Багато з них застосовують уроки уваги та дисципліни, отримані під час музичних занять, до нових способів мислення і спілкування – навіть при вирішенні задач.

Питання в тому, чому цей зв’язок існує?

Пол Аллен пропонує відповідь на це питання. Він каже, що музика «зміцнює впевненість у здатності до творчості». Пан Аллен почав грати на скрипці у віці 7 років і, коли став підлітком, переключився на гітару. Навіть під час становлення Microsoft він брав у руки гітару після декількох діб програмування. Музика була емоційним аналогом його основної роботи, через який він передавав інший вид творчого імпульсу. В обох випадках, каже він, «щось змушує тебе поглянути за межі того, що відбувається в даний момент і виразити себе новим способом».
«Я завжди вважав, що причина мого успіху в тому, що я працював більше за інших», – говорить Пан Тодд. Це вміння набувається, якщо «зайвий раз зіграєш один, зайвий раз попрацюєш над цим невеликим фрагментом», а потім починаєш «працювати над чим-небудь знову і знову або перевіряти по два, по три рази». Він додає:

«Нi що інше, як музика, навчить тому, що, якщо над чимось працюєш досить старанно, в кінцевому підсумку воно дійсно стає краще. Ви бачите результат»

Водночас варто зауважити, що в нашій країні музика як активна діяльність – і музична освіта – знаходяться в занепаді.
Візьміть до уваги ті якості, які, за словами успішних людей, розвиває музика: співпраця, креативність, дисципліна і здатність узгоджувати суперечливі ідеї. Всіх цих якостей сильно не вистачає суспільству. Можливо, музика і не зробить з вас генія, або багатія, або навіть не зробить вас краще. Але вона допоможе навчитися мислити нестандартно, аналізувати різні точки зору і, найголовніше, слухаючи отримувати задоволення.
Посилання на першоджерело

Sign up for a trial lesson

X